Χαραγμένες ζωές, του Σπύρου Τέσκου

crossedlives

Την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου στις 7.30 στην ΕΡΤ θα προβληθεί η ταινία-ντοκουμέντο του Σπύρου Τέσκου με τίτλο “Χαραγμένες ζωές”, που θα προβάλλεται από την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 στους κινηματογράφους.

Σύνοψη

Μέσα από την πορεία της ζωής των, Γιώργου Κρόκου, (εκτελεσμένου από τους Γερμανούς την πρωτομαγιά του 1944) και Δημήτρη Χριστούλα (που στις 4/4/2012 προβαίνει σε μια βαθύτατα πολιτική και συμβολική πράξη, δίνοντας τέλος στη ζωή του μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο), μας δίνεται η ευκαιρία να αναλύσουμε τη σημερινή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τις οικονομικές πολιτικές που εφάρμοσε το Γ’ Ράιχ κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναζητώντας (κοινές πρακτικές και επιδιώξεις, πέρα και πίσω από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Μέσα λοιπόν από τα ιστορικά γεγονότα, ανακαλύπτουμε ότι κάποιοι πολιτικοί μηχανισμοί, εκμεταλλευόμενοι η και δημιουργώντας μια κρίση στην οικονομία, έχουν την ευκαιρία να επιχειρήσουν να πετύχουν κρυφά σχέδια και στόχους , τους οποίους νομίσαμε ότι αποτελούσαν μακρινό παρελθόν για την ανθρωπότητα, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ταινία

Η Ευρώπη, για τρίτη φορά στην ιστορία της, ζει τον οικονομικό φασισμό. Όπως αποδεικνύει μια προσεκτική αναδρομή στην ιστορία, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, που αιματοκύλησαν εκατομμύρια ανθρώπους, χρηματοδοτήθηκαν από τα ιδια οικονομικά συμφέροντα που οδηγούν σήμερα στην εξαθλίωση ολόκληρες χώρες. Τα μέσα επιβολής είναι διαφορετικά, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Η επικράτηση της οικονομικής ολιγαρχίας με οποιοδήποτε τίμημα. Η ταινία ανιχνεύει τα στοιχεία της ιστορίας που αποδεικνύουν το γεγονός αυτό μέσα από αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα.

Παράλληλα καταγράφει τα αποτελέσματα του οικονομικού φασισμού στην ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και σήμερα, αναδεικνύοντας ομοιότητες που σοκάρουν. Το νήμα πιάνεται από τις ιστορίες δύο ανθρώπων, που υπήρξαν θύματα δύο διαφορετικών εποχών. Από την μία ο Ικαριώτης δάσκαλος Γιώργος Κρόκος, που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς την πρωτομαγιά του 1944. Ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε για να μεταδώσει ιδανικά και αξίες και έδωσε τη ζωή του γνωρίζοντας ότι «μόνο ωφέλησε, μα κανέναν δεν ζημίωσε» με σκοπό «να είμαστε ελεύθεροι στο μυαλό και να περιβαλλόμαστε από ζωντανούς».

Από την άλλη ο Δημήτρης Χριστούλας που προέβη σε μια βαθιά πολιτική και συμβολική πράξη, δίνοντας τέλος στη ζωή του στις 4 Απριλίου του 2012 μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ενας άνθρωπος που συνειδητά επέλεξε αυτή την πράξη, θέλοντας να μεταδώσει αισιοδοξία, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Αισιοδοξία για μια ζωή που οι άνθρωποι θα διεκδικούν αυτά που τους αξίζουν, που οι νέοι θα έχουν το δικαίωμα να ελπίζουν. Ο Δημήτρης Χριστούλας θυσιάστηκε με την ελπίδα να αφυπνίσει τον κόσμο ώστε να αντισταθεί σε κάθε είδους δικτατορία.

Η εικόνα συμπληρώνεται από εικόνες της σημερινής εξαθλίωσης στη χώρα μας, από τις βίαιες αστυνομικές επιθέσεις, την παραπληροφόρηση ή την απόκρυψη της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ, αλλά και την αντίσταση των εξεγερμένων πολιτών στην προσπάθεια υποδούλωσης της Ελλάδας από τον οικονομικό φασισμό.

Μια ταινία τόσο επίκαιρη αλλά και τόσο διαχρονική, στην οποία ιστορικοί, οικονομικοί αναλυτές, αλλά κυρίως τα πρόσωπα και τα γεγονότα του σημερινού δράματος αποδεικνύουν ότι τα ίδια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που χρηματοδότησαν τον Κάιζερ και τον Χίτλερ παραμένουν σε καίριες θέσεις .

«ΧΑΡΑΓΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ»

Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΣΚΟΣ

Επιστημονικοί Σύμβουλοι: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ – ΙΑΣΩΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ

Μοντάζ: ΝΤΙΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ – ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΣΚΟΣ

Μουσική: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ ΜΙΞΑΖ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΚΛΑΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ

Παραγωγή: ΜΑSSIVEPRODUCTIONS – ΣΠΥΡΟΣ ΤΕΣΚΟΣ – ΑΠ. ΚΟΚΛΑΣ – ΣΑΒ. ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ – Κ. ΓΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ

Επεξεργασία ήχου: ΡΟΖΑΝΝΑ ΜΠΑΓΙΑ-ΜΕΡΟΠΗ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΥ

Μιξάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΑΜΠΑΣ

Ήχος: ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ

Οργάνωση παραγωγής: ΣΑΒΙΝΑ ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ

Colorcorrection: ΝΤΙΝΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ

Εμφανίζονται (κατά σειρά):

MATTHIASRATH – Ιατρός Ερευνητής

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ – Αγωνιστής Εθνικής Αντίστασης

ΕΜΜΥ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ – Κόρη Δ. Χριστούλα

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΟΚΟΣ – Ανιψιός Γ. Κρόκου

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΖΟΣ – Ανιψιός Γ. Κρόκου

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ – – Ανιψιός Γ. Κρόκου

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ – Οικονομολόγος-Δημοσιογράφος

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ – Ιστορικός

ΑΝΘΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ – Σύζυγος Δ. Χριστούλα

ΙΑΣΩΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ – Ιστορικός

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΕΝΟΣ – Ανιψιός Γ. Κρόκου

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ – Πρόεδρος ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΙΑΝΟΥ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Πέραμα)

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΑΚΗ – ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Αθήνα)

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ – Ιερέας- Εκπαιδευτικός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ– Πρόεδρος ΚΥΑΔΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ – Κοινωνική Κουζίνα «Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»

ΒΟΓΙΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΕΛΛΥ – Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων

ΜΙΧΑΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΛΑ – Εκπαιδευτικός

ΦΩΚΙΑΝΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ – Εκπαιδευτικός

ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Γονέας

ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ -Υπεύθυνη Αστέγων Δ. Αθήνας

ΧΑΡΑ ΑΛΕΞΑΚΗ – Ανταλλακτικό Παζάρι Πλ. Συντάγματος

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ – Δίκτυο Αλληλεγγύης Και Ανταλλαγής Λαυρεωτικής

ΜΑΡΙΟΣ ΑΝΔΡΑΛΗΣ – Μουσικός

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΡΓΟΣ – Συναγωνιστής Δ. Χριστούλα

Σπύρος Τέσκος (Σκημοθέτης- Σεναριογάφος)

O Σπύρος Τέσκος κατάγεται από τις Ράχες Ικαρίας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958 και σπούδασε σκηνοθεσία στην κινηματογραφική σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Από το 1978 είναι ένας δραστήριος σκηνοθέτης που μετείχε ενεργά στον προγραμματισμό των προβολών και στη διοίκηση κινηματογραφικών λεσχών, εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες, σήριαλ, βιντεοταινίες ενώ σκηνοθέτησε και ο ίδιος αρκετές.

Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2013