Η ρατσιστική βία με τα μάτια των παιδιών

getFi54678leΟλα τα βλέπουν τα παιδιά και όλα τα καταλαβαίνουν. Αφοπλιστικές οι εκθέσεις των μαθητών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Υπατης Αρμοστείας με θέμα «Η σιωπή είναι ανοχή;» Της Ιωάννας Σωτήρχου

«Ο προπάππους μου λεγόταν Συμεών Θεοδωρίδης και η γυναίκα του, η προγιαγιά μου, Ελένη Τριανταφυλλίδου. Ηταν και οι δύο πρόσφυγες από τον Πόντο. Ο προπάππους μου σκοτώθηκε στο βαλκανικό ελληνικό μέτωπο, πολεμώντας για την Ελλάδα, στην οποία τον φώναζαν “τουρκόσπορο”. Πρόσφυγας ήταν και ένα μικρό παιδί που πουλούσε λουλούδια σε μια διασταύρωση στην Αθήνα. Μετά τον βίαιο ξεριζωμό από την πατρίδα του, δέχτηκε σε εκείνη τη διασταύρωση και το βίαιο χαστούκι ενός οδηγού που κατέβηκε νευριασμένος από το αυτοκίνητό του γιατί τον “ενοχλούσε”. Οταν το είδα αυτό μπροστά μου αναστατώθηκα. […]», Καλλιόπη Α., μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης.

«[…] Μου φαίνεται ότι ο ρατσισμός είναι σαν μια ουρά που με ακολουθεί παντού…», Σιμόνα Π., μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης με καταγωγή από τη Ρουμανία.

«[…] Ηταν ο Κυριάκος, ο Αλεξ και η παρέα τους αυτοί που τον χτύπησαν. Ημουν μπροστά στο περιστατικό και τα είχα δει όλα, παρ” όλα αυτά δεν τους σταμάτησα ίσως από φόβο κι από αμηχανία. Το μόνο σίγουρο ήταν ότι είχα μετανιώσει φρικτά…», Νικόλαος Χ., μαθητής Δημοτικού.

getFile19

«[…] Θέλω όμως να σου εμπιστευτώ κι άλλον ένα μου φόβο. Φοβάμαι πως όταν μεγαλώσω μπορεί να έρθω εγώ στη θέση σου και να είμαι χωρίς φίλους, χωρίς σπίτι και με ανθρώπους γύρω μου που να με φοβούνται!», Ελενα Τ., μαθήτρια Δημοτικού.

Μάρτυρες περιστατικών ρατσιστικής βίας, στο σχολείο, τον δρόμο και τη γειτονιά τους, όταν δεν πέφτουν θύματα τα ίδια, λόγω καταγωγής. Ολα τα βλέπουν τα παιδιά. Και τα καταλαβαίνουν. Τα αφοπλιστικά αποσπάσματα προέρχονται από εκθέσεις μαθητών που διακρίθηκαν στον 18ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τη ρατσιστική βία, με θέμα «Η σιωπή είναι ανοχή;» που διοργάνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ η βράβευσή τους θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Πάνω από 260 συμμετοχές

Στον διαγωνισμό εκπροσωπήθηκαν σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, ενώ προκρίθηκαν πάνω από 260 συμμετοχές μαθητών και μαθητριών με γραπτά, ζωγραφιές αφίσες και βίντεο. Ακόμη, συμμετείχαν 15 ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής καθώς και κρατούμενοι μαθητές, συνεισφέροντας κατά του ρατσισμού με το προσωπικό τους βίωμα.

«Στις μέρες μας η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας και της διαφορετικότητας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση να δικαιολογήσουν την αδιαφορία και την ανοχή στον ρατσισμό, τον νεοναζισμό και τη βία. Είναι ευθύνη όλων μας αλλά και του καθένα από εμάς ξεχωριστά, όπως τονίζουν τα παιδιά στις συμμετοχές τους» είναι το μήνυμα της πρωτοβουλίας σύμφωνα με την Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας.

Αναδημοσίευση:  Εφημερίδα των Συντακτών,  23/10/13

//

//

Σχολιάστε