«Φασισμός αλά ελληνικά»

papadop-unfollow-23

Γιατί δεν ξεπετάχτηκε σε καμία άλλη χώρα καθαρόαιμο ναζιστικό κόμμα;». Σύνηθες ερώτημα, που παρακινεί για σκέψεις. Στη χώρα των μνημονίων και του «ευέλικτου» ρατσισμού, πολλά πράγματα είναι ξεχωριστά…

Στο UNFOLLOW 23, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, διαβάστε το άρθρο «Φασισμός αλά ελληνικά» του Διονύση Ελευθεράτου. Δείτε ορισμένα αποσπάσματα:

«Tο ερώτημα ακούστηκε για πρώτη φορά στον απόηχο των εκλογών του 2012 κι έκτοτε διατυπώνεται συχνότατα: «Κι άλλες κοινωνίες βιώνουν λιτότητα ή και μνημόνια, αλλά μόνο στην Ελλάδα βρήκε τόση απήχηση ένα καθαρόαιμο ναζιστικό κόμμα, όπως η Χρυσή Αυγή. Γιατί αυτό δεν συνέβη αλλού, ούτε καν σε χώρες όπου ο φασισμός κάποτε είχε ισχυρά κοινωνικά ερείσματα;»

Το ερώτημα δεν στερείται, ασφαλώς, λογικής. Παράλογη είναι όμως μία από τις απαντήσεις που δίνονται: «Φαίνεται λοιπόν ότι οι περικοπές και τα μνημόνια δεν φταινε για το “φαινόμενο Χρυσή Αυγή” ή, έστω, το μερίδιο της ευθύνης τους είναι ελάχιστο, συγκρινόμενο με άλλα προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό και η διαφθορά του πολιτικού συστήματος».[…]

Στην Ελλάδα το φασισμό τον γνωρίσαμε ως μπότα, συνταγματική εκτροπή ή ερπύστρια τανκ. Λαϊκό, αυθεντικό ναζιστικό-φασιστικό κίνημα τύπου Γερμανίας ή Ιταλίας δεν υπήρξε ποτέ εδώ. Υπενθυμίζεται ότι κι ο Μεταξάς, ναι μεν διετέλεσε «κανονικός» πρωθυπουργός προτού κηρύξει δικτατορία, αλλά αυτό συνέβη μόνο και μόνο επειδή το «συνταγματικό τόξο» της εποχής τού εκχώρησε τη σχετική εξουσία τον Απρίλιο του 1936. Κατά τα άλλα, ο Μεταξάς ήταν αρχηγός κόμματος του 3,94%.[…]»   Διαβάστε όλο το άρθρο στο UNFOLLOW 23 που κυκλοφορεί.

Αναδημοσίευση από: http://unfollow.com.gr///

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s